Verlaagd btw-tarief op verhuur kajuitzeiljachten

Een watersportbedrijf verhuurt kajuitzeiljachten en biedt daarbij een totaalpakket aan diensten aan waarbij ook gebruik gemaakt mag worden van accommodatie in de jachthaven. Het verlaagde tarief van 6% is van toepassing op de verhuur.

 

Een bv exploiteert een zeilschool en verhuurt kajuitzeiljachten die geschikt zijn voor de beoefening van sport. De kajuitzeiljachten worden verhuurd voor deelname aan wedstrijden, verder is er sprake van dag verhuur. Het watersportbedrijf heeft een accommodatie aan wal met jachthavenfaciliteiten die als sportaccommodatie in de zin van de omzetbelasting kwalificeert. Het bedrijf biedt de huurder van de kajuitzeiljacht een compleet pakket aan diensten zodat hem/haar aan niks ontbreekt om de sport te beoefenen. In geschil is of het verlaagde tarief OB (6%) van toepassing is op de verhuur van de kajuitzeiljachten. Voor toepassing van het verlaagde tarief moet de verhuur van de kajuitzeiljachten aangemerkt kunnen worden als de gelegenheid geven tot sportbeoefening in de zin van de omzetbelasting (art. 9 lid 2, aanhef, onderdeel a j. Tabel I, post b.3 Wet OB).

 

Hof Den Bosch overweegt dat de reikwijdte van de gelegenheid geven tot sportbeoefening in de Wet OB samenvalt met het recht gebruik te maken van sportaccommodaties in de zin van de Btw-richtlijn. Het zeilen met een gehuurde kajuitzeiljacht is een activiteit met een niet te verwaarlozen lichamelijke component. Het feit dat niet iedere huurder meedoet aan zeilwedstrijden is hierbij niet van belang. Er is sprake van een totaalpakket aan diensten dat door de huurder als één dienst wordt beschouwd, waarbij kenmerkend is het ter beschikking krijgen van een kajuitzeiljacht vanuit het comfort van de sportaccommodatie. Dit maakt dat het watersportbedrijf met de verhuur van de kajuitzeiljachten gelegenheid geeft tot sportbeoefening. Het verlaagde btw-tarief (6%) is van toepassing op de verhuur van de kajuitzeiljachten. Beroep gegrond verklaard.
 
Bron: Hof Den Bosch: 01-02-2018, 16/00332 (ECLI:NL:GHSHE:2018:374)